C.Forst, Austria? Silver or siler plated biedermeier candle holder

Looking for info about those marks - 2 head eagle with Austria sign on it, “C.FORST” and “35”. No other marks. Shape of this candle holder is typical for biedermeier, but what that 35 is and maybe anyone knows who was that C. Forst? No, I do not have any books about Austria silver marks, as Austria items are rare in my region.

2 Likes

PORST?
Whole item photo, please.

Is “Forst” for shure. Already checked that twice couse I couldn’t find any info about Forst anywhere. Got two of those and both got marks in very good shape. I’m out now, I can send photo of whole item tomorrow.

1 Like

Jarogniewa, r U from Poland?
So I’m patiently waiting for the photos.

1 Like

Yup I am.

Ah, yes, those are made in same technique with plaster filling. This is how they look.

2 Likes

Miło zatem widzieć ziomka! Kłania się Bartek, również z Polski (z krwi i kości). Przyznam, że dałeś do myślenia z tymi niepozornymi świecznikami. Temat aktualny, wymagający czasu. Dam znać zapewne wieczorem. Zdrów!

Carl Forst, Wiedeń.
The Imperial and Royal State-Certified China Silverware Factory of Karl Forst was already registered in the 1855 Trade and Industry Directory at Schiffgasse 752 in Vienna’s Wieden district. The branch was located at Tuchlauben 435-437.

Trochę szybciej się uwinąłem. :slight_smile:

1 Like

O! Super! Niestety w moim mieście jeśli coś dało sie powiązać z Austrią to zostało już wieki temu sprzedane kolekcjonerom, którzy niechetnie sie rozstają z nimi. To była złota era regionu, gdy Austria nas przejeła. Franciszek Józef to ulubieniec miasta, choć nie mamy zapedów ku oddzielania się od kraju i powrotu do tej “złotej ery”. To bardziej takie rozmarzenie w historii.

A co z tymi liczbami koło gmerku? U mnie 35, tu na zdjęciu też jest liczba, to nie są wartości typowe dla srebrzenia, a punc łutowych Austrii brak. To jakiś numer modelu? Numer rzemieślnika w pracowni?

Pozdrawiam i dobrego dnia!

2 Likes

Myślę, że to wspomniany przez Ciebie numer modelu (wzoru) bądź rzemieślnika.
Mieszkasz w Żywcu?

1 Like

Kiedyś mieszkałam, ale teraz Bielsko-Biała.

Ciekawe, że brakuje punc łutów/srebrzenia. Teraz trzeba mi określić, czy to lite czy srebrzone, a przez gipsowe wlewy ciężko będzie to sprawdzić w sposób niewidoczny. Niby zwykle wlew gipsowy był przy srebrze, bo było z cienkiej blaszki, ale dobre platery podobno też miewały.

2 Likes